Fotoboek

Waarom een fotoboek? Ik heb de afgelopen jaren veel foto's gemaakt. In het begin deed ik er niks tot weinig mee. Tot vorig jaar. Ik liet wat mensen zo af en toe een foto zien. Doodeng. Maar iedereen reageerde erg positief. Ze vonden het een stukje kunst. Heftige, indrukwekkende maar vooral pure foto's. Mensen om mij heen begonnen mij steeds beter te begrijpen. De binnenkant was absoluut niet de buitenkant. Via de foto's konden zij mij -en mijn gevoelens- beter begrijpen. En zagen ze wat er nu echt van binnen speelde. 

In een weekend dacht ik, hier wil ik iets mee. Ik ben al mijn harde schrijven van de afgelopen jaren gaan zoeken en door gaan spitten en heb alle foto's verzameld. Dit was aardig wat werk, maar ik had een doel en daar ging ik voor. Ik wilde foto's die het beste weergaven hoe ik mij voelde op dat moment. Niet de mooiste, maar welke mijn emoties en gevoelens het duidelijkst weergaven. Toen ben ik begonnen aan mijn eerste fotoboek. Ik heb drie fotoboeken gemaakt voordat er één in de buurt kwam van wat ik wilde overbrengen en laten zien. Ik was tenslotte a-technisch en had niet alle foto's handig geplaatst in het fotoprogramma. 

Maar ik werd er steeds beter in. Wat mij bracht tot mijn uiteindelijke fotoboek. Ik heb het afgelopen jaar met trillende en zwetende handjes mensen mijn boek laten zien. Met ingehouden adem. Ja, wat zullen ze wel niet denken?  

Maar iedereen reageerde positief. Een boek om kippenvel van te krijgen; door de heftige, indringende pure foto's. Ik kreeg van meerdere mensen uit mijn omgeving, denk daarbij aan familie, begeleiding, therapeuten, psychologen, etc. te horen: "Waarom breng je dit boek niet uit? Ik denk dat het leerzaam voor iedereen zou zijn om jouw boek te zien. De een zal zich erin herkennen,  de ander kan er een hoop van leren. Families met mensen met psychische kwetsbaarheden zullen beter begrepen worden."           

Zie ook reacties op mijn boek voor meer  reacties van mensen die mijn fotoboek al hebben gezien.

Maar waar begin je als je een boek wilt uitbrengen? Daar heb je geld, connecties en veel meer voor nodig en die heb ik niet. Toen ben ik gaan bedenken wat ik zelf kan doen om in kleine stapjes dichter bij mijn droom te komen. Ik ben visite kaartjes gaan maken, ik besloot dat ik een website wilde en ik heb een paar boeken laten drukken.  Het liefst had ik er honderden  laten drukken en aan mensen gegeven, maar helaas daar zijn ze te prijzig voor en jammer genoeg heb ik daar zelf geen geld voor.

Ik droom ervan om mijn boek onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. En om als ervaringsdeskundige voorlichtingen te kunnen geven, om zo andere mensen te helpen.

Ik ben altijd al erg eigenwijs geweest.  Ik heb  veel ideeën en het liefst doe ik alles tegelijk. En natuurlijk alles zelf. Ik ben geen professional, maar ik doe waar ik mij goed bij voel en ik ga net zolang door totdat iets lukt. Zo ook deze website. Ik had echt geen idee hoe ik dat moest gaan doen, maar het was mijn idee en ik kijk gewoon wat lukt. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar het is wel fijn om achteraf te zeggen: Dat heb ik toch allemaal zelf gedaan en voor elkaar gekregen! Ook blijf ik graag dicht bij mijn eigen gevoel. Andere zullen zeggen, ja maar dit kan mooier, beter etc. Maar nee, mijn boek is mijn boek en het gaat om de emoties en de puurheid en niet om de mooiigheid. Niet alle foto's zullen perfect zijn, maar nu zie je het proces van groei dat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt.

Nieuwsgierig geworden naar alle foto's en wil je het boek kopen klik dan hier en stuur direct een mail!

E-mailen